§ 1 Ändamål
Uppsala läns nykterhetsförbund är ett samarbetsorgan för organisationer inom länet som arbetar mot bruket av alkohol och narkotika och för drogfria alternativ. Förbundet driver verksamhet inom de områden där medlemsorganisationerna blir starkare genom samarbete.
§ 2 Medlemskap
Medlemmar i förbundet är distriktsorganisationerna eller motsvarande enheter inom Hela människan, IOGT-NTO, IOGT-NTO:s Juniorförbund, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, Sveriges Blåbandsförbund, Sveriges Blåbandsungdom, Sveriges Lärares Nykterhetsförbund och Ungdomens Nykterhetsförbund.
Nya medlemsorganisationer kan väljas in i förbundet efter enhälligt beslut av årsmötet. För att kunna erhålla medlemskap måste en organisation vara demokratiskt uppbyggd samt arbeta mot bruket av alkohol och narkotika och för en drogfri livsstil. Endast en distriktsorganisation, regionorganisation eller organisation som har underavdelningar i fler än en av länets kommuner kan komma i fråga för medlemskap.
En organisation som upphör att uppfylla de krav som ställs för inval kan uteslutas ur förbundet efter enhälligt beslut av årsmötet.
§ 3 Årsmöte
Ordinarie årsmöte skall hållas varje år före utgången av maj månad.
En skriftlig kallelse till mötet skall vara varje medlemsorganisation tillhanda senast två månader före mötet. Kallelsen skall ange det senaste datum då medlemsorganisationerna kan inkomma med motioner. Detta datum skall vara tidigast en månad före mötet.
Varje medlemsorganisation skall senast fjorton dagar före mötet tillsändas förslag till föredragningslista, styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomiska berättelse, styrelsens förslag till arbetsplan, eventuella övriga förslag från styrelsen samt eventuella motioner. Årsmötet kan endast fatta beslut i ärenden som upptagits i det i förväg utsända förslaget till föredragningslista.
Årsmötet är beslutsmässigt om det har kallats i stadgeenlig ordning och minst hälften av medlemsorganisationerna är representerade i ombudsförsamlingen.
Varje medlemsorganisation har rätt att utse ett ombud och två suppleanter till årsmötet.
Varje ombud har en röst. Ingen person får representera mer än en medlemsorganisation. Röstning med fullmakt är inte tillåten.
Beslut skall avgöras med enkel majoritet om annat inte framgår i dessa stadgar. Vid lika röstetal skall lotten avgöra. Val skall ske genom sluten omröstning om någon mötesdeltagare begär det.
Närvaro- och yttranderätt tillkommer samtliga medlemmar i medlemsorganisationerna. Förslagsrätt tillkommer styrelsen, ombuden, ombudssuppleanterna, revisorerna och valberedningen. Rösträtt tillkommer ombuden.
Följande ärenden skall förekomma på årsmötet:
- Fastställande av röstlängd
- Ställningstagande till om mötet är stadgeenligt kallat
- Ställningstagande till om mötet är beslutsmässigt
- Val av mötesfunktionärer
- ordförande
- sekreterare
- två protokollsjusterare
- två rösträknare
- Styrelsens verksamhetsberättelse
- Styrelsens ekonomiska berättelse
- Revisorernas berättelse
- Fastställande av balans- och resultaträkning
- Beslut om ansvarsfrihet
- Förslag från styrelsen och motioner
- Arbetsplan för perioden fram till nästa årsmöte
- Val av styrelse
- ordförande
- sekreterare
- kassör
- minst fyra och högst åtta övriga ledamöter
- Val av två revisorer och två revisorssuppleanter
- Val av valberedning
§ 4 Extra årsmöte
Extra årsmöte kan hålls på styrelsens initiativ eller om minst en tredjedel av medlemsorganisationerna begär det. Det extra årsmötet skall behandla de fyra första av de ärenden som nämns i § 3 samt den eller de frågor som har föranlett mötet. Dessa ärenden skall framgå av kallelsen. I övrigt gäller § 3 i dess helhet för extra årsmöte.
§ 5 Styrelse
Styrelsen skall bestå av ordförande, sekreterare, kassör och minst fyra och högst åtta övriga ledamöter. Dessa skall representera minst fem av medlemsorganisationerna. Samtliga ledamöter skall väljas på ett år.
Styrelsen är beslutsmässig när efter kallelse minst hälften av ledamöterna är närvarande.
Styrelsen skall inom sig utse firmatecknare. Firman tecknas förutom av styrelsen i dess helhet av minst två ledamöter i förening.
Styrelsen skall hålla medlemsorganisationerna informerade om sitt arbete genom att efter varje styrelsemöte skicka ut protokollet till medlemsorganisationerna.
§ 6 Stadgeändring
Dessa stadgar ändras genom beslut med minst två tredjedels majoritet på ett årsmöte eller med enkel majoritet på två årsmöten, varav ett måste vara ett ordinarie årsmöte.
§ 7 Upplösning
Förbundet upplöses genom beslut på två efter varandra följande årsmöten, varav ett måste vara ett ordinarie årsmöte. Besluten skall fattas med minst två tredjedels majoritet. För att besluten skall vara giltiga måste förslag om att upplösa förbundet framgå av kallelsen till vardera mötet.